20 Aralık 2011 Salı

***İÇ ANADOLU BÖLGESİ***



İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ


--> Anadolu’nun tam ortasında yer alan ikinci büyük bölgemizdir.

-->
Yüksek plato ve ovalar genişyer kaplar. Bu nedenle ulaşım oldukça kolaydır. Platoları Cihanbeyli, Bozok, Obruk, Haymana… Ovaları, Konya, Ereğli ovası

-->
Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü buradadır.

--> 
Az nüfuslu bir bölgedir. Nüfus daha çok kenar kesimlerindeki yağışalan dağeteklerinde ve
kuzeyde toplanmıştır. Türkiye’nin başkenti ve ikinci büyük kenti olan Ankara buradadır.


-->
Ekonomisi tarıma dayanır. Türkiye’nin tahıl ambarıdır. (Arpa, buğday) 

-->
Küçükbaşhayvancılık yaygındır. En çok koyun ve tiftik keçisi yetiştirilir.


İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

--> Bölgede kara iklimi görülür. Etrafının dağlarla çevrili olmasıdeniz etkisinin bölgeye
sokulmasınıengellemiştir.

--> En çok yağışilkbaharda görülür.

--> Bitki örtüsü bozkırdır.


--> Akarsu boylarında ağaçlıklara rastlanır.


İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN YEMEKLERİ



Arabaşı Çorbası



Boğça Mantısı



Bulgur Pazı Sarma


İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN TARİHİ YERLERİ



ANITKABİR(Ankara)



HATTUŞAŞ(Çorum)



LÜLETAŞI(Eskişehir)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder