GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ GENEL ÖZELLİKLERİ
--> Alan bakımından en küçük bölgemizdir.
--> Yer şekilleri oldukça sadedir.
--> Türkiye’de en az nüfusa sahip bölgemizdir. Nüfus daha nemli olan batıkesiminde, Torosların
eteklerinde ve Mardin Eşiğinde toplanmıştır.
eteklerinde ve Mardin Eşiğinde toplanmıştır.
--> Bölgede en çok buğday, mercimek, Antep fıstığıve üzüm yetiştirilir.
--> Küçükbaşhayvancılık diğer bir uğraştır. Koyun, keçi ve hayvan ürünleri ticareti gelir kaynaklarındandır.
--> En önemli gelir kaynağıpetroldür. Petrol Diyarbakır, Siirt ve Adıyaman çevresinde çıkartılır.
Petrolü Batman Rafinerisi işlemektedir. Gaziantep endüstri bakımından gelişmiştir.
--> Bölgenin en önemli özelliği (ekonomik bakımdan) Türkiye’de petrolün tek çıkarıldığıyer
olmasıdır.
--> En önemli gelir kaynağıpetroldür. Petrol Diyarbakır, Siirt ve Adıyaman çevresinde çıkartılır.
Petrolü Batman Rafinerisi işlemektedir. Gaziantep endüstri bakımından gelişmiştir.
--> Bölgenin en önemli özelliği (ekonomik bakımdan) Türkiye’de petrolün tek çıkarıldığıyer
olmasıdır.
--> Ülkemizde en çok Mercimek üretilen bölgemizdir.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
--> Kara iklimi ile Akdeniz iklimi tesiri altındadır. Uzun süren yazlar çok sıcak ve kurak, kışlarsa yağışlı ve Doğu Anadolu’daki kadar olmasa da soğuk geçer. En soğuk ay ortalaması 1,5°C ile 6°C arasında değişir. En sıcak ay ortalaması ise 30°C civârındadır.
--> Bitki örtüsü bozkırdır. Türkiye’de en az ormana sahip bölgemizdir.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YEMEKLERİ
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN TARİHİ YERLERİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder